Aktualności:

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
09 Wrzesień 2010, 19:14:21

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wyprawa do Australii  (Przeczytany 1056 razy)
travelman
Podróżnik
*

« : 24 Luty 2010, 22:38:37 »

Szukałem, szukałem i w końcu trafiłem na wasze forum. Od zawsze marzyłem o tym, żeby spędzić kilka chwil w Australii. W związku z tym jestem ciekaw czy ktoś z was ma doświadczenie w tym zakresie.
Konkretnie chodzi mi o to jakie muszę spełnić warunki żeby zwiedzić Australię?
  • Czy trzeba mieć wizę?
  • Jaki jest koszt podróży do Australii?
  • Czym najlepiej się dostać?
  • W którą część tego kontynentu się wybrać?
  • Może polecicie jakieś konkretne biuro podróży?
  • Jakie atrakcje zwiedzić?
  • Na ile minimum należy wyjechać?
  • Jakie są ceny?
  • Może ktoś pracował w wakacje w Australii?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
adas1977
Podróżnik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : 25 Luty 2010, 20:48:07 »

Czy trzeba mieć wizę?  - tak kazda osoba wjezdzajaca do Australi musi posiadac wize. Wiza turystyczna dla obywateli polskich jest bezplatna. Sklada sie ja przez internet i wlasciwie po kilku minutach mozna leciec do Australii. No chyba ze powstaly jakies przeszkody w przyznaniu wizy (karalnosc, podanie falszywych danych itp) wtedy albo jest odmowa albo wyjasniac.

Jaki jest koszt podróży do Australii? - trudno odpowiedziec jednoznacznie na to pytanie. Ceny wachaja sie od 3700 w gore w dwie strony. Jezeli pytasz o koszt transportu

Czym najlepiej się dostać? - wlasciwie nie ma wiekszego wyboru. Kiedys plywaly statki ale watpie bys mial 3 miesiace wakacji. Wiec w gre wchodzi wylacznie samolot.

W którą część tego kontynentu się wybrać? -  to zalezy co lubisz. Australia jest krajem kontrastow od piaszczystych plaz, przez lasy tropikalne az do ogromnej pustyni australijskiej. Najlepiej kilka dni poswiecic na sam srodek australii a pozniej podrozowac wzdluz wybrzeza wschodniego od Melbourne przez Canberra, Sydney, Brisbane, Gold Coast, Cains, az po Darwin. Dzieki temu poznasz Australie z wieloma obliczami. Ale na taka wycieczke musisz poswiecic minimum miesiac albo dluzej.

Może polecicie jakieś konkretne biuro podróży -  nie polecam biur podrozy. Ja zawsze wszedzie latam sam i sam sobie organizuje wszystko.

Jakie atrakcje zwiedzić? - odpowiedz dalem na gorze. Jak znajdziesz sie w tych miejscach bedziesz wiedzial co zwiedzic. Polecam Pascala calkiem niezly choc kilka przeklaman.

Na ile minimum należy wyjechać? - zalezy jak duzo chcesz zobaczyc. ALe czesciowo odpowiedz dalem ci na gorze.

Jakie są ceny? - moim zdaniem jest troszke drozej niz w Polsce. Powiedzmy o pol raza... Drozsze napewno sa hotele, ale polecam wynajac samochod karawan wtedy odpadaja noclegi w hotelach. Na miejscu mozna rowniez udac sie do biura podrozy dla backpackersow - ta naprawde mozna tanio zwiedzic Australie. W sydney takie biuro jest prawie przy kazdym szanujacym sie Hostelu.

Może ktoś pracował w wakacje w Australii? - pracujesz na swoja odpowiedzialnosc, ale jak cie zlapia przez wiele lat nie wjedziesz do Australii a jak wyjedziesz majac dlug wobec panstwa nie wjedziesz juz nigdy. Polacy nie sa objeci programem pracy w wakacje, jedyna mozliwoscia pracy dla polakow jest albo wiza emigracyjna albo studiowanie.

Pozdrawiam

Adam

travelman
Podróżnik
*

« Odpowiedz #2 : 25 Luty 2010, 21:08:29 »

Dzięki za odpowiedź. Jak możesz to napisz jeszcze jak wygląda życie w Australii? Chodzi mi o ludzi, o społeczność? Jacy są australijczycy?

Jak możesz to napisz coś więcej o pracy. Czy ciężko jest dostać wizę? Z tego co czytałem to jeżeli jest się przedstawicielem pożądanego zawodu w Australii, np. informatyk, lekarz, to wizę dostaje się bez problemu. No i czy polak lecący do Australii ma szanse na życie w tym kraju na wysokim poziomie, tzn. czy np. będąc informatykiem programistą jest szansa na pracę w swoim zawodzie, czy raczej zmywak itp.
Sorry, że tak dużo pytań, ale niedawno dosyć mocno się zastanawiałem nad pracą w Australii, ale było bardzo dużo niewiadomych  Co?
adas1977
Podróżnik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : 25 Luty 2010, 21:38:10 »

Zycie w Australi nalezy do najprzyjemniejszych nas swiecie. Cudowna pogoda, cudowne usposobienie Australijczykow, ich otwarcie na innych ludzi i dobry humor sa slynne na calym swiecie.

Wize emigracyjna jest stosunkowo latwo dostac dla dobrze wyksztalconej osoby ale niestety jest to bardzo dlugi proces. Na wize mozna czekac i kilka lat, ja juz czekam ponad rok. Aktualnie kilka przepisow sie zmienilo i sie zmieniaja caly czas. Od niedawna podwyzszono poziom minimalny znajomosci jezyka angielskiego, zlikwidowano liste zawodow poszukiwanych, nowa pewnie z nowymi zasadami punktowania pojawi sie w polowie tego roku. Jezeli o tym myslisz moge ci polecic naprawde bardzo dobre agenta emigracyjnego ktory jest na miejscu, jest naprawde dobry, profesjonalny i zabiera sie wylacznie do spraw ktore maja szanse zakonczyc sie skucesem. Jak masz wize emigracyjna to masz takie same szanse na prace w swoim zawodzie jak kazdy inny australijczyk. Pamietaj ze wiekszosc ludnosci australijskiej to przybysze z innych krajow. A majac wize stajesz sie pelnoprawnym czlonkiem spolecznosci a po 3 latach mozesz juz starac sie o obywatelstwo i paszport australijski.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM