Wskazówka
Portal zobacz-swiat.pl udostępnia kanały RSS z waszymi relacjami z podróży. Szczegóły.
Logowanie
Login:
Hasło:
Załóż konto
Zapomniałeś hasła?
Posiłki w samolocie
2015-12-28

Bezpłatne dania i przekąski oferowane są przez regularne linie lotnicze. Rodzaj posiłku zależy od godziny wylotu - serwowane są śniadania, lunche, obiady, kolacje lub zestawy przekąsek. Do każdego posiłku podawane są także napoje alkoholowe lub bezalkoholowe, zależnie od życzenia pasażera. W przypadku lotu niskokosztowymi liniami lotniczymi pasażer może skorzystać z płatnego bufetu.

Po spakowaniu walizek, odjechaniu na lotnisko, zaparkowaniu auta w bezpiecznym miejscu na START Parking, odbyciu odprawy i zajęciu wygodnego miejsca w samolocie możemy w końcu odetchnąć i cieszyć się urlopem. Lot samolotem trwa często nawet kilka godzin, dlatego warto wcześniej przemyśleć kwestię posiłków. Bezpłatne dania podają regularne linie lotnicze, pasażerowie lecący tanimi liniami mogą skorzystać z bufetu za dodatkową opłatą.

Dania na specjalne życzenia

Bezpłatne posiłki oferowane są pasażerom po około godzinie od chwili wystartowania samolotu. Oprócz dań obsługa samolotu proponuje także zestawy przekąsek i napoje (kawy, herbaty, napoje orzeźwiające i alkoholowe). Regularni przewoźnicy oferują swoim pasażerom możliwość zarezerwowania posiłków specjalnych. Dania specjalne np. bezglutenowe, wegetariańskie lub koszerne należy wybrać w trakcie rezerwacji lotu lub zgłosić je przewoźnikowi przynajmniej na trzy dni przed odlotem.

Klasa biznes i klasa pierwsza

Specjalne menu przygotowane przez cenionych szefów kuchni z całego świata dostępne jest dla pasażerów pierwszej klasy oraz klasy biznes. Mają oni do wyboru kilka rodzajów przystawek, dań głównych i deserów, które serwowane są na ceramicznej zastawie.

Zdaniem naukowców poczucie smaku u osób lecących samolotem jest o 30% niższe niż na ziemi. Niektóre potrawy nie sprawdzają się w powietrzu, ponieważ łatwo tracą swoją soczystość i miękkość. Należą do nich np. wołowina i makaron ugotowany al dente. Według rankingów lotniczych na pokładzie samolotu najlepiej sprawdzają się potrawy wegetariańskie, ponieważ nie tracą na jakości i są najszybciej serwowane.